شیب تند افزایش قیمت آهن‌آلات در زمستان / دلیل رفتار عجیب بازار

بعد از ماه‌ها توقف در روند رکود و ریزش قیمت‌ها، بازار آهن در دی‌ماه و برخلاف تمام انتظارها‌‌‌، روندی افزایشی را در پیش گرفته است و قیمت محصولات فولادی تا ۱۰ درصد افزایش یافت. این افزایش قیمت از این رو برخلاف انتظار کارشناسان بود که معمولا در نیمه اول سال شاهد افزایش قیمت هستیم و در نیمه دوم سال با توجه به سردتر شدن هوا، تعداد ساخت و ساز‌ها کاهش می‌یابند و این کاهش تقاضا، باعث پایین‌ترن آمدن قیمت می‌شود. در ادامه به بررسی میزان افزایش قیمت محصولات فولادی و بررسی دلایل این افزایش قیمت می‌پردازیم.

دلایل افزایش قیمت آهن در زمستان

بررسی داده‌ها و ارقام بورس کالا نشان‌دهنده کاهش میزان عرضه آهن اسفنجی از ابتدای دی‌ماه است به طوری که ۲ دی ۱۴۰۳ فقط حدود ۴۳ هزارتن آهن اسفنجی به بازار عرضه شده در‌حالی که میزان تقاضا برای این محصول ۶۳ هزار تن بوده که ۱,۵ برابر میزان عرضه است. این نابرابری در میزان عرضه و تقاضا باعث افزایش قیمت آهن اسفنجی و در نتیجه افزایش قیمت محصولات فولادی شد. عامل دوم افزایش قیمت محصولات فولادی را می‌توان نوسانات قیمت ارز دانست. ابتدای آذرماه قیمت دلار حدود ۷۰ هزارتومان بود و در ۱۳ دی‌ماه به بیش از ۸۲ هزار‌تومان رسیده است که نشان‌دهنده افزایش ۱۷ درصدی در کمتر از دو ماه است.

افزایش قیمت محصولات فولادی

قیمت بیشتر محصولات فولادی با افزایش قیمت آهن اسفنجی و دلار، دچار شوک قیمتی شدند و تب افزایش قیمت‌ها بلافاصله به بازار سرایت کرد. در بازار پروفیل شاهد افزایش قیمت حدود ۱۵۰۰ تومانی محصولات انواع شرکت‌ها بودیم و قیمت‌ها بر روی اعداد جدید به ثبات رسیدند. قیمت نبشی از افزایش قیمت‌ها جا نماند و در بازه زمانی کمتر از یک ماه، شاهد بیش از ۱۰ درصد رشد بود. برای نمونه، نمودار قیمت میلگرد ۱۶ نشان دهنده شیب تند افزایش قیمت در این محصول است. نمودار زیر تغییرات قیمت میلگرد ۱۴ در کارخانه‌های ذوب آهن اصفهان، شاهرود، کاشان و میانه را در بازه زمانی ۱۵ آذر تا ۱۰ دی نمایش میدهد که نشان‌دهنده افزایش قیمت بین ۵ تا ۸ درصدی قیمت میلگرد در محصولات این کارخانه‌ها است. در این میان محصول میلگرد کارخانه‌های ذوب آهن و شاهرود بیشترین میزان افزایش قیمت را تجربه کرده‌اند.

نمودار قیمت میلگرد در آذر و دی 1403

 

بازار به کدام سمت حرکت خواهد کرد؟

درحالی که بروز قطعی‌های گسترده برق و گاز باعث بروز مشکلات متعددی برای تولیدکنندگان شده و چرخ بسیاری از صنعت‌گران، از حرکت ایستاده است، شاهد افزایش قیمت محصولات فولادی در هستیم آنهم در فصل زمستان که با سرد شدن هوا همراه است و باعث کمتر شدن تعداد ساخت و سازها می‌شود. به نظر میرسد افزایش قیمت فعلی، نه در نتیجه رونق تولید، بلکه بدلیل کاهش عرضه مواد اولیه و نوسانات بازار ارز باشد و با رفع مشکلات مربوط به تامین برق و گاز صنایع، شاهد ریزش مجدد قیمت‌ها و بازشگت به سطوح قبلی قیمت خواهیم بود.